Malttia rakentamassa

Kolumni Keskisuomalaisessa
10.2.2018

Malttia rakentamassa

Vappu seisoo talon eteishallissa. Kello on pitkästi yli puolen yön. Hän on kiiruhtanut paikalle kuultuaan kovia ääniä. Mennessään hän vilkaisee nukkuvaa lasta. Onneksi poika ei ole herännyt. Nyt hän kuuntelee, kuinka punakaartilaiset vaativat talon isäntää lähtemään mukaansa. Tilanne on pelottava. Kaartia komentaa piikana talossa työskentelevälle Vapulle tuttu mies: oma Antti-veli. Kiivas väittely päättyy, kun Antti käskee kartanon isännän pihalla oleviin kärryihin. Mies on jo lähdössä, kun Vappu asettuu miehen eteen ja sanoo veljelleen: ”Jos tämän viet, saat ottaa mukaasi myös minut ja pojan.”

Joku voi ajatella, että lainaus on vauhdikkaasta romaanista. Näin asia ei kuitenkaan ole. Tositarinan pieni poika oli ukkini Armas. Kuvaus on väritetty versio ukkini minulle lukemattomia kertoja silmät kyynelissä kertomasta tarinasta. Kyse oli elämästä ja kuolemasta.

Viime vuonna juhlimme itsenäisen Suomen 100-vuotista taivalta. Tänä vuonna muistelun kohteena eivät ole kansakuntamme parhaat päivät, vaan julma sisällissota ja sen karut ihmiskohtalot. Suomen juhlavuoden tilaisuuksissa moni esitti toiveen, että kykenisimme vihdoin puhumaan myös historiamme synkemmästä osuudesta. Tähän toiveeseen on helppo yhtyä.

Demokraattisen, avoimen ja eheän kansakunnan rakennuspuita ovat erilaisten näkemysten ymmärtäminen, kyky tehdä yhteistyötä erilaisista lähtökohdista huolimatta, saada aikaan ratkaisuja sekä ymmärrys siitä, miten sopua ja malttia rakennetaan. Työ ei ole helppoa, sillä oikeassa demokratiassa kamppaillaan jatkuvasti kansansuosiosta ja vallasta. Houkutus ylilyönteihin oman aseman parantamiseksi on jatkuvasti läsnä, mutta niin on myös mahdollisuus päästä itse vastuuseen ratkomaan monimutkaisia, joskus mahdottomiltakin näyttäviä haasteita.

Tämä tasapainoilu on tuttua kaikille puolueille. Onneksi suomalaiset poliitikot ovat kyenneet rakentamaan maatamme rauhanomaisesti yhdessä. Näin siitäkin huolimatta, että vaikka tavoitteista ollaan usein yksimielisiä, keinoista kiistellään.

Jotta demokraattinen yhteiskunta on totta, pitää kaikessa toiminnassa kunnioittaa mielipiteenilmaisun ja kokoontumisen vapautta. Myös tiedotusvälineiden vapautta on vaalittava. Siksi tuntuikin kummalliselta, kuinka usein vapauttaan kärjekkäästi vahtiva media kritisoi voimakkaasti SAK:n järjestämää mielenilmausta. Tässäkin lehdessä tilaisuus leimattiin ”mieltä kohottavaksi puuhapäiväksi”. Tätä ei voi sanoa rakentavaksi tavaksi varjella kansalaisten oikeutta ilmaista mielipiteensä heille tärkeästä aiheesta.

Jotta muistaisimme ja kunnioittaisimme sisällissodan uhreja, meidän pitää aktiivisesti rakentaa malttia ja sopua. Tätä työtä tekivät myös puolueiden puheenjohtajat, kun he kokoontuivat tammikuun lopussa sisällissodan muistohetkeen eduskunnassa. He halusivat yhteisellä puheenvuorollaan korostaa sovinnon, demokratian, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja eheyden merkitystä.

Sisällissotamme paitsi niitti kuolemaa ja kärsimystä, se jätti jälkeensä orpoja lapsia, köyhyyttä ja katkeruutta. Meillä kaikilla on kiinnekohtamme sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Näihin muistoihin ei pidä jäädä pyörimään, mutta niistä on opittava. Väkivallan ja koston kierre on vaarallinen mille tahansa kansakunnalle.

Mitä sitten tapahtui Vapulle, ukille ja Antille? Tuona kohtalokkaana iltana kukaan ei lähtenyt kaartin kärryihin. Talon isäntä – joka siis oli ukkini isä – menetti sisällissodan melskeissä omaisuutensa ja kuoli pian sodan jälkeen. Vappu ja ukkini jäivät kaksin. Elämä oli kovaa. Ukkini joutui jo lapsena töihin. Hän rakensi isänmaataan tekemällä lopulta yli 40-vuotisen uran paperitehtaalla ja kasvattamalla viisi lasta. Vappu eli pitkän ja vaiherikkaan elämän. Hänen veljensä Antti joutui valkoisen voittajan vankileirille Hennalaan, jossa hänet ammuttiin. Antti oli kuollessaan 29-vuotias.

Minua on poliittisen matkani varrella haukuttu monilla rumilla termeillä. En ole vastannut yhtä ilkeästi, sillä yritän muistaa viisaan, pelkän elämänkoulun käyneen ukkini sanat: Toine toistaa mollaa, kaik samalaisii ollaa!

Susanna Huovinen
Kansanedustaja

Kirjoita hakulauseke ja paina ENTER