Kuntavaalit – väliarvio myös maan hallitukselle

KIRJOITUS JULKAISTU VALMETIN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO RY. 74:N RAUTAKOURA-LEHDESSÄ MAALIS-HUHTIKUUN VAIHTEESSA 2017

Kuntavaalit – väliarvio myös maan hallitukselle

Kuntavaaleissa ratkaistaan, ketkä käyttävät puolestamme ääntä oman kuntamme valtuustossa. Kuten äänestyspäätös aina, myös näissä vaaleissa valinta on vakava paikka. Tärkeä ja toivottavasti ehdokkaan valintaan vaikuttava asia on ehdokkaan edustama puolue. Puolueella on väliä, koska puolueiden yhteiset arvot näkyvät myös valtuustoryhmien työssä. Vaikka näissä vaaleissa valitaan kuntien valtuutettuja, ovat kuntavaalit tällä kertaa poikkeuksellisen tärkeä mittari myös maan hallitukselle.

Hallituspuolueet ovat nyt kahden vuoden ajan hokeneet, kuinka taloutta on pakko laittaa kuntoon. Me sosialidemokraatit jaamme käsityksen siitä, että valtiontalouden kestävyys ja velkaantumisen taittaminen ovat keskeisiä asioita. Mutta hallituspuolueiden valitsemista keinoista olemme eri mieltä. Ei ole oikein, että jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevat joutuvat suurten säästöjen kohteeksi. Monen pienituloisen ja köyhän ihmisen elämässä nämä leikkaukset voivat näkyä vaikeana valintana: ruoka vai lääkkeet?

Tätä kirjoittaessani käy kuumana keskustelu Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajan palkanalennusvaatimuksista. Palkansaajajärjestöjen ekonomistit totesivat tuoreeltaan, että EK:n lukemat kilpailukykymme tilanteesta eivät pidä paikkaansa. Pääministeri Sipiläkin ilmoitti, että EK:lla on jäänyt levy päälle. Näin todellakin on käynyt.

Samalla on kuitenkin pakko kysyä, mistä elinkeinoelämä on saanut syttyjä tähän eri asioissa jatkuvasti ilmenevään vauhtisokeuteen? Ettei vain olisi ollut vaikutusta sillä, että viime eduskuntavaalien jälkeen maassa aloitti hallitus, joka totesi heti kättelyssä palkansaajille: Jos ette tähän suostu, pakkolakia pukkaa. Palkansaajajärjestöt ovat osoittaneet kykynsä ja halunsa yhdessä neuvotteluun ja sopimiseen. Tästä huolimatta elinkeinoelämän suunnasta on saanut kuulla jatkuvaa ay-liikkeen mollausta, johon aina kyllä löytyy Eduskunnan tietyistä ryhmistä tukijoita. Pääministerin olisi kannattanut jo aikaisemmin puuttua EK:n palkansaajia vähättelevään asenteeseen.

Olisiko pääministerin ”Levy on jäänyt päälle”- huomion taustalla muutakin? Mahdollisesti lähestyvät kuntavaalit ja näkymä siitä, että suomalaiset eivät laajamittaisesti tuekaan hallituksen päätöksiä? Päätöksiä, joilla muun muassa vaikeutetaan kuntien mahdollisuuksia suoriutua vaativista tehtävistään. Esimerkkejä riittää. Mielestäni suurimpia virheitä ovat olleet pienten lasten yhdenvertaisuutta heikentävät päätökset kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja koulutusleikkaukset, jotka kasvattavat ryhmäkokoja niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin. Lisäksi hallitus sotkee sote-palvelut ja hankintalailla myös esimerkiksi kuntien vastuulle jäävät jätehuollon palvelut. Näissä kaikissa suurimpana tavoitteena tuntuu kansalaisten sijasta olevan yritysten parempi markkina-asema.

Uskon, että kuntalaiset haluavat näissä vaaleissa antaa hallituspuolueille väliarvion. Tässä todistuksessa painaa varmuudella se, että hallituspuolueet ovat ryhtyneet valtaan päästyään ihan toisenlaisiin tekoihin kuin mitä eduskuntavaalien alla kaupan kulmalla luvattiin. Siellähän luvattiin enemmän ja parempaa. Tämä pistää äänestäjän oikeutetusti miettimään, kuinka tosissaan voi nyt kävelykaduilla ja toreilla annettaviin lupauksiin suhtautua. Niinpä äänestyspäätös kannattaa tehdä huolella, ja antaa samalla hallituspuolueiden työstä vakava väliarvio. Muuten riskinä on se, että vauhtisokeus valtaa alaa ja yhtiövimma vain kiihtyy.

Susanna Huovinen
Kansanedustaja (sd.)
Jyväskylä

Kirjoita hakulauseke ja paina ENTER