Eduskuntatiedotus 29.6.2017: Euroopan neuvosto hyväksyi Huovisen kotoutumisraportin

Eduskuntatiedote
29.6.2017

Euroopan neuvosto hyväksyi Huovisen kotoutumisraportin

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi istunnossaan myöhään keskiviikkoiltana kansanedustaja Susanna Huovisen (sd.) raportin hyvistä kotoutumisen käytännöistä.

Täysistunnossa käytetyissä puheenvuoroissa kiitettiin sitä, että maahanmuutosta puhuttiin kerrankin myönteisessä ja rakentavassa hengessä. Huovisen raporttia kehuttiin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi työkaluksi, jota tulisi hyödyntää kaikissa jäsenmaissa ja jossa vaikeaa aihetta on käsitelty tasapainoisesti. Monet olivat huolissaan, että pakolaiskeskustelu keskittyy tulijoiden määriin ja kustannuksiin sen sijaan, että panostettaisiin Euroopassa jo oleviin ja kenties vuosia asuneisiin maahanmuuttajiin.

Myös huoli työmarkkinoiden eriytymisestä ja tarve taata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut jo alusta lähtien nousivat esiin keskustelussa.

”Onnistunut kotoutuminen on tärkeää kaikille, olivat he sitten turvapaikan saaneita pakolaisia pakolaisstatuksella tai muita maahanmuuttajia”, Huovinen painotti.

Maahanmuuttokeskustelun iltapäiväosuuden avannut Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieks keskittyi omassa puheenvuorossaan perheenyhdistämisen merkitykseen kotoutumisessa. Myös Huovinen korostaa raportissaan, että perheen läsnäolo on keskeinen osa ihmisen turvallisuudentunnetta. Kotoutuminen tulee siksi nähdä kokonaisuutena, johon kuuluu sopeutuminen uuteen yhteiskuntaan mutta myös mahdollisuus olla yhdessä perheensä kanssa.

”Valitettavasti moni Euroopan valtio on vaikeuttanut perheenyhdistämisiä ja jopa jäädyttänyt käsittelyä useiksi vuosiksi”, Huovinen totesi.

Näin tekemällä valtiot loukkaavat ihmisten oikeutta perhe-elämään, mutta hidastavat myös tulijoiden kotoutumista.

Kirjoita hakulauseke ja paina ENTER